Cara Berhenti Post titisan hidung

Cara Berhenti Post titisan hidung

Merawat titisan jawatan hidung biasanya melibatkan mengenal pasti alergen menyebabkan ia dan mengelakkan mereka sama sekali. Alergen adalah bahan atau antigen (a molekul protein) yang boleh menyebabkan tindak balas hipersensitif yang tidak normal dalam badan anda. Beberapa alergen terkenal adalah acuan, debunga, bulu kucing dan anjing, hama, habuk rumah, dan malangnya beberapa makanan kegemaran anda.

Rawatan pilihan terbaik anda untuk menghentikan titisan bedah hidung adalah untuk mengelakkan hubungan dengan alergen ini. Masalah besar di samping mengelakkan mereka bagaimanapun, mengenal pasti alergen ini menyebabkan masalah titisan jawatan hidung anda. Doktor anda boleh membantu anda dengan melihat sejarah perubatan anda yang memberikan butir-butir apa-apa pendedahan mungkin untuk mana-mana daripada alergen yang diketahui atau perengsa, kedua-dua di tempat kerja dan di rumah. Walaupun sejarah terperinci perubatan anda boleh menjadi alat yang penting untuk mengenal pasti punca-punca, ia masih mungkin gagal untuk mendedahkan pencetus alahan yang betul. Jika ini adalah kes anda, maka anda mungkin perlu melihat seorang pakar alahan atau immunologist yang akan melakukan ujian kulit untuk mengenal pasti alergen tertentu yang telah menyebabkan anda masalah.

Beberapa helah mudah untuk membantu anda mengelakkan alergen termasuk memasang pembersih udara atau humidifier, pembersihan atau menukar pemanasan dan penyaman udara penapis, menggunakan bahan-bahan sintetik atau kapas di tempat tidur dan bantal, menggunakan topeng debunga manakala pembersihan di rumah atau memotong rumput di taman anda , menyingkirkan tumbuhan rumah, menjaga tingkap anda dekat ketika debunga melimpah ruah, dan mandi kerap haiwan kesayangan anda untuk menghapuskan bulu. Anda juga boleh mengambil ubat-ubatan untuk merawat titisan bedah hidung anda seperti semburan hidung steroid, ubat steroid, antihistamin, semburan dekongestan dan dekongestan lisan. Anda juga boleh mengambil ubat-ubatan untuk penipisan lendir dan alahan tembakan. Kombinasi ubat-ubatan ini juga telah dibangunkan. Gabungan tersebut termasuk antihistamin dan dekongestan, dan lain-lain seperti nipis lendir dan anti-batuk ubat-ubatan. Ini gabungan direka untuk bekerja bersama-sama supaya anda boleh mendapatkan manfaat yang paling.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar